The aim of the journal is to provide a platform for researchers and academics around the world to rapidly publish, share and discuss various new findings and developments in the fields of food, agriculture and animal sciences.
-Eserler A4 sayfa boyutu kullanılarak kenar boşlukları; üst 3.00 cm ve alt 2.75 cm, sol ve sağ 1.75 cm, cilt payı yeri sol, cilt payı 0 cm, üst bilgi 1.75 cm ve alt bilgi kenardan uzaklık 1.5 cm olarak, anahat ilk, tek, çift sayfalarda farklı olacak şekilde ayarlanmalıdır.
-Eserin tamamında Arial yazı karakteri kullanılmalıdır.
-Eserin tamamında paragraf ayarları, aralık: önce 0 nk, sonra 6 nk, satır aralığı ise “en az” değeri 13 nk olacak şekilde ayarlanmalıdır.
-Sayfa numaraları altta tek sayfada sağa, çift sayfada sola dayalı 11 punto Arial yazılmalıdır.
-Eserlerin ilk sayfalarında üst sağda yer alan yıl, cilt, sayı ve sayfa numaraları ile ISSN numaraları üst bilgi şeklinde 8 punto sağa yaslı yazılmış olmalıdır.
-Her makalenin ikinci sayfasından itibaren, çift sayfaların üstünde sola yaslı olarak orijinal makale başlığı, tek sayfaların üstünde ise sağa yaslı olarak yazar isimleri, üst bilgi şeklinde 8 punto normal tüm satır altı çizgili olarak girilmelidir.
-Eserin İngilizce başlığı 13 punto (koyu) ortalı olarak yazılmalıdır.
-Eserin Türkçe başlığı 13 punto (koyu) ortalı olarak yazılmalıdır.
-Eserin başlıkları ikinci kelimeden itibaren ilk harfleri küçük olarak yazılmalıdır.
-Varsa çalışmaya ait tez, proje vs. bilgileri dip not şeklinde numaralandırılmalıdır.
-Yazar isimleri Adı SOYADI1* Adı SOYADI2 şeklinde aralarında virgül olmadan 12 punto (koyu) ortalı olarak yazılmalı ve dip not şeklinde (üst sekmelerden: başvurular altında/dipnot ekle) numaralandırılmalıdır.
-Dipnotta yazar açık ve tam adresleri, Sorumlu yazar e-posta bilgisi ile Orcid Id numaraları girilmelidir.
-Tüm yazarların yanında numara olmalı ve her bir numara için dipnotta kurum bilgileri yer almalıdır.
-Sorumlu yazar soyadı üzerine numaradan sonra yıldız işareti yazılarak belirtilmelidir.
-Abstract ve Öz bölüm başlığı “Arial” 11 punto koyu, sola dayalı ve paragraf başında girinti olmamalı, metin 9 punto olmalıdır.
-Abstract ve Öz bölümünün her biri 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde yazılmış olmalıdır.
-Makale Bilgileri, Anahtar sözcükler (Keywords) ve Atıf (Citation) başlık ve metin 8 punto, (başlık kalın), sola yaslı, anahtar sözcükler (keywords) en fazla 5 adet kelime ve normal olarak girilmelidir.
-Abstract, Öz, Key words ve Anahtar sözcükler ilk sayfaya sığacak şekilde olmalıdır.
-İlk sayfa altındaki dipnotta varsa çalışmaya ait tez, proje, sadece özeti sunulmuş bildiri bilgileri ikinci kelimeden itibaren ilk harfleri küçük olarak girilmelidir.
-Tüm dipnotlar 8 punto normal sola yaslı girilmeli ve sonda nokta olmamalıdır.
-Giriş, Materyal ve Yöntem, Araştırma Sonuçları ve Tartışma gibi bölüm başlıkları 12 punto, kalın, ilk satır 1 cm girintili iki yana yaslı girilmiş olmalıdır.
-Alt bölüm başlıkları 10 punto, kalın, ilk satır 1 cm girintili iki yana yaslı girilmelidir.
-Tüm metinler 10 punto, normal, ilk satır 1 cm girintili (Abstract ve Öz hariç) iki yana yaslı girilmiş olmalıdır.
-Şekil alt yazıları 8 punto, normal, ilk satır hariç 1 cm askıda, satır aralığı tek, iki yana yaslı girilmelidir. (Sonda mutlaka nokta olmalıdır) Şekil içindeki metinler 8 punto normal girilmiş olmalıdır.
-Şekiller Word dosyası içine “resim” olarak yapıştırılmalıdır. Şayet birden fazla resim kullanılacak ve bunlara a,b,c… gibi harflendirme yapılacaksa bu resimler önce bir Power Point (PP) dosyasında yanyana (alt alta) konmalı ve harflendirme yapılmalıdır. Daha sonra tümü seçilip gruplandırma yapıldıktan sonra Word dosyası içine “resim” olarak yapıştırılmalıdır. Resimin büyük ya da küçük gelmesi durumunda değişiklik PP dosyası içinde yapılarak Word dosyasına taşınmalıdır.
-Çizelge üst yazıları 8 punto, normal, ilk satır hariç 1 cm askıda, satır aralığı tek, iki yana yaslı girilmelidir. (Sonda nokta yok) Çizelge içindeki metinler 8 punto normal sola yaslı, rakamlar ise sağa yaslı, normal girilmelidir. Gerektiğinde iç başlıklar ortalı olarak verilebilir.
-Çizelge içindeki ondalık rakam düzeyi her sütun içinde aynı hizada olmalıdır.
-Çizelgelerde dikine çizgiler kullanılmamalıdır.
-Tekrarları önlemek için, veriler okuyucu tarafından en iyi biçimde anlaşılacak şekilde sadece çizelge ya da sadece şekil olarak (ikisi birden olmaz) sunulmuş olmalıdır.
Bilimsel İsimler
Taksonların güncel isimleri, author, yıl, takım ve familya gibi bilgiler için www.faunaeur.org adresinden yararlanılmalıdır.
Bilimsel isimler, yazı karakteri gereği koyu punto ile yazılmış başlık veya alt başlıklarda koyu ve italik, normal metin içinde ise koyu değil ve sadece italik olarak yazılmalıdır.
Bilimsel isimler, eser başlığı, summary, özet, metin içinde ilk geçtikleri yerlerde ve alt başlıklarda; Cins tür, Author (Takım: Familya) şeklinde tam olarak yazılmalıdır.
Bilimsel isimler, konu içerisinde tekrar geçtiğinde, cins ismi kısaltılarak yazılmalı; ancak, paragraf ve cümle tür adı ile başlıyor ise ya da çizelge üst, şekil alt yazılarında Cins ve tür adı şeklinde kısaltılmadan (Author, Takım, Familya olmadan) yazılmalıdır.
Sistematik ve taksonomik araştırma sonuçlarını içeren eserlerde İncelenen materyal verilirken: Alfabetik sırada önce il (koyu punto yazılmamalıdır) sonra yine alfabetik sırada ilçeler, yükseklik veya koordinatlar, tarih ve cinsiyete göre birey sayıları olacak şekilde yazılmalıdır.
Yararlanılan Kaynaklar
Kaynaklar eser içinde ve cümle sonunda parantez içinde verilecekse (Soyadı, Yıl) şeklinde, önce en eski kaynak, aynı yıl olanlar alfabetik sıralı olacak şekilde, ikisi arasına “;” eklenerek yazılmalıdır.
Kaynaklar metin başında veya içinde verilecekse yazar soyadından sonra yıl parantez içinde “Soyadı (Yıl)” şeklinde yazılmalıdır.
Tek yazarda Soyadı, Yıl.
İki yazarda Soyadı & Soyadı, Yıl.
Çok yazarlı yayınlarda Soyadı1 et al., Yıl.
İsimsizlerde Anonymous, Yıl.
Kurumlar (EPA, FAO vd.) Büyük Harflerle Kurum Adı, Yıl.
“Yararlanılan Kaynaklar” bölüm başlığı 12 pt, kalın, 1 cm girintili, metin 9 punto, normal, ilk satır hariç 1 cm askıda, iki yana yaslı olmalıdır.
“Yararlanılan Kaynaklar” alfabetik sıraya göre hazırlanmalı ve sonuna “.” konulmalıdır.
Tek yazar için Soyadı, A., Yıl.
İki yazar için Soyadı, A1. & A2. Soyadı, Yıl.
Çok yazarlı yayınlarda Soyadı1, A1., A2. Soyadı2, A3. Soyadı3 & A4. Soyadı4, Yıl.
Kitap için:
-Yazarlar, Yıl. Kitabın Adı. (Sözcüklerin İlk Harfi Büyük). Kurumu ve Basım Yerinin İli, Toplam sayfa sayısı s/pp.
Editörlü kitapta kitabın bir bölümü için:
-Yazarlar, Yıl. “Kitabın İçinde Yer Alan Bölümün Adı, (Sözcüklerin İlk Harfi Büyük), sayfa aralığı”. In: Kitabın Adı (Ed. Yazarlar). Kurumu ve Basım Yerinin İli, Toplam sayfa sayısı s/pp.
Dergilerdeki makale için:
-Yazarlar, Yıl. Makalenin adı (Sözcüklerin ilk harfi küçük). Yayınlandığı derginin açık ve tam adı (koyu değil), Cilt (Sayı): Sayfa aralığı.
Bildiri kitabında yer alan bildiri için:
-Yazarlar, Yıl. “Bildirinin adı (Sözcüklerin ilk harfi küçük), sayfa aralığı”. Kongre/Sempozyum Adı (Tarihi, Toplantı Yeri) Bildirileri, (varsa) Yayınlayan Kurum, toplam sayfa sayısı s/pp.
Tez için:
-Yazarlar, Yıl. Tezin Adı (Sözcüklerin İlk Harfi Büyük). Tez Çalışmasının Gerçekleştirildiği Kurumun Adı, (Basılmamış) Yüksek Lisans/Doktora Tezi, İl, Sayfa sayısı s.
Elektronik kaynak için:
-Yazarlar, Yıl. Çalışmanın adı (Sözcüklerin ilk harfi küçük). (Web sayfası: http://www......), (Erişim tarihi: Ay Yıl).
Veri tabanından taranan bilgi için:
-Yazarlar, Yıl. Çalışmanın adı (Sözcüklerin ilk harfi küçük). Yayınlandığı derginin açık ve tam adı (koyu değil), Cilt (Sayı): Sayfa aralığı. Abstracted in ……. Abstracts, Yıl: Abstrakt No: .
A. Yayın Etiği
Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi (IJFAA)’nde, uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi (IJFAA)’nde, yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar oluşturulurken, açık erişim olan “Committee on Publication Ethics (COPE)” tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.
1. Yazarların Etik Sorumlulukları
Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi (IJFAA)’ne, çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
-Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
-Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
-Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
-Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
-Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
-Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
-Yazarlar, yayımlanmak üzere dergiye gönderdikleri makalelerini eş zamanlı olarak başka dergilere gönderemezler. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi’ne gönderilemez.
-Yazarlar, başka kaynaklardan alınan veya kullanılan materyal ile ilgili telif hakkı şartlarına uymak ve telif hakkının dergiye devrini ifade eden sözleşmeyi imzalamakla yükümlüdürler.
-Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.
2. Editörlerin Sorumlulukları
Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi (IJFAA), baş editör ve editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahiptirler:
Editörler, Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi’nde, yayınlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:
-Akademik açıdan bütünlüğü sağlama,
-Derginin gelişimine katkıda bulunmalı,
-Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
-Düşünce özgürlüğünü destekleme,
-Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
-Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz kararlar vermeli,
-Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalı,
-Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemeli,
-"Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmeli,
-Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.
B. Paydaşların Sorumlulukları
1. Yazarların Sorumlulukları
-Yazarlar, makalelerini dergi kurallarına uygun bir şekilde hazırlayıp göndermelidirler.
-Yayımlanmak üzere dergiye gönderilen bir makalede isimleri bulunan yazarlar, makaledeki her türlü verinin gerçek ve özgün olduğunu beyan etmiş sayılırlar.
-Yazarlar, gönderdikleri makalelerin detaylı değerlendirme sürecine tabi tutulmasını kabul etmiş sayılırlar.
-Yazarlar, yayımlanmak üzere dergiye gönderdikleri makalelerini eş zamanlı olarak başka dergilere gönderemezler.
-Yazarlar, hakem değerlendirmesine tabi tutulmuş makaleleriyle ilgili hakemlerin ve editörlüğün istediği her türlü düzeltmeyi yapmakla yükümlüdürler.
-Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi (IJFAA)’nde, yayımlanması amacıyla gönderilen hayvan deneylerine dayalı bilimsel çalışmalarda; makalenin Materyal ve Metot kısmında “Yerel Etik Kurulu onayı alınmıştır” veya “Yerel Etik Kurulu ilkelerine uyulmuştur” ifadesi yer almalıdır. Yazar(lar), onay aldıkları kurumu ve onay numarasını belirtmelidirler.
-Yazarlar, başka kaynaklardan alınan veya kullanılan materyal ile ilgili telif hakkı şartlarına uymak ve telif hakkının dergiye devrini ifade eden sözleşmeyi imzalamakla yükümlüdürler.
-Dergide yer alan yazılardan doğacak her türlü sorumluluk yazar(lar)ına aittir.
-Herhangi bir şekilde sahte veri kullanıldığı belirlenen makaleler reddedilir.
2. Editörlerin, hakemlere karşı görev ve sorumlulukları
-Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
-Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
-Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
-Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
-Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
-Kör hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
-Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
-Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
-Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.
Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin, süreçleri, yayın politikaları ve yönergelere uygun olarak ilerletmesini sağlamalıdırlar. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidirler. Ayrıca editörler;
-Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
-Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
3. Yayın Kurulunun Sorumlulukları
-Makalelerin ön değerlendirmeleri Yayın Kurulu tarafından yapılır.
-Makaleler değerlendirilmek üzere Yayın Kurulu tarafından en az iki hakeme gönderilir. Danışman raporlarına bağlı olarak Yayın Kurulu, makalelerin kabulüne, reddine veya revizyonuna karar verir.
-Yayın Kurulu, yayımlanmamış makalelerin verilerini hiçbir şekilde şahsi işleri için kullanamaz ve bu verileri hiçbir şekilde paylaşamaz.
-Makale değerlendirme süreci tamamlandığında, editör kararı sorumlu yazara iletir.
-Editör, bir makalenin kabulüne ya da reddine karar verirken, makalede ismi bulunan kişi yada kişilerle olan çıkar çatışmasından etkilenmemelidir.
4. Yayın Etiği Konuları
-Akademik kayıt bütünlüğü oluşturulmalı ve korunmalıdır.
-Gerektiğinde, yeterli düzeltme, açıklama veya özür yayınlanmalıdır.
Olası suistimal ve görevi kötüye kullanmaya karşı önlem
Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikâyetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.
Akademik yayın bütünlüğünü sağlamak
Editörler, çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.
Fikri mülkiyet haklarının korunması
Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
Yapıcılık ve tartışmaya açıklık
Editörler;
-Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir.
-Eleştirilen çalışmaların yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır.
-Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları göz ardı etmemeli ya da dışlamamalıdırlar.
Şikayetler
Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.
Politik ve Ticari kaygılar
-Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.
5. Görüş ve Önerileriniz İçin
-Dergimiz ile ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi dergi baş editörü Doç. Dr. Nusret ÖZBAY'a (ijfaa@bingol.edu.tr) e-posta adresi ile bildirmeniz bizim için önemli ve değerlidir. Şimdiden yapacağınız katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.
No fees are requested from the authors during submission and evaluation process.